TÜGVA Temsilciliği’ne bombalı saldırı davasında sanığa 49 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi
İstanbul Gaziosmanpaşa’daki TÜGVA Temsilcilik binası önüne el yapımı patlayıcı bırakılmasıyla ilgili davada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, tutuklu sanık Besra Yalçın’ın 49 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Besra Yalçın ve tarafların avukatları katıldı.
Mahkeme başkanı, tutanakta, sanık Yalçın’ın olay anındaki görünüşünün incelenmesine ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan talep edilen raporun alındığını kaydetti.
Duruşmada tanık olarak dinlenen taksi şoförü ED, Halkalı merkez durağında çalıştığını, müşteri anonsu üzerine bir kadın yolcuyu alıp Marmaray durağına bıraktığını, teslim almadığını söyledi. Yüzüne maske takan kişinin duruşmadaki kadın olup olmadığını biliyoruz çünkü o dönemde Kovid-19 salgını vardı.
Sanık Yalçın, belgedeki flaş belleklerde kendisine ait herhangi bir bilginin bulunmadığını iddia etti. Sanık Yalçın, resmi açıklamalara göre olayı gerçekleştiren kişinin erkek olduğunu, patlamanın meydana geldiği gün Gebze’deki kız kardeşinin evinde olduğunu iddia etti.
Dava kapsamında 2 yıldır tutuklu olduğunu belirten sanık Yalçın, tahliye ve beraatını talep etti.
Görüş açıklandı
Daha sonra duruşmada Cumhuriyet Savcısı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.
Görüşte, sanığın bombalama sonrasında kullandığı güzergahın kamera kayıtlarından belirlendiği, kendisinden ele geçirilen dijital materyaller üzerinde yapılan incelemede ise örgütsel talimatlara uyduğuna dair verilerin bulunduğu belirtildi.
Görüşte, sanık Yalçın’ın 2019 ve 2020 yıllarında Irak’a giriş-çıkış kayıtlarının çok olması nedeniyle örgütün Kuzey Irak’taki kamplarında eğitim gördüğüne inanıldığı vurgulanarak, sanık Yalçın’ın 2019 ve 2020 yıllarında Irak’a giriş-çıkış yaptığına dair çok sayıda kayıt bulunduğu belirtildi. Elinden ele geçirilen hafıza kartında zaman ayarlı boru bombası yapma yöntemi anlatıldı. .
Görüşte, Bomba İmha Araştırma Şube Müdürlüğü’nden gelen raporda TÜGVA’ya yerleştirilen bombanın zaman ayarlı boru bombası olduğunun belirtildiği de belirtildi.
Görüşte, sanıkla ilgili notlarda kaymakamlık, emniyet müdürlüğü, adliyeler, AK Parti ve MHP ilçe merkezleri, askeri alanlar, kamu kurum ve kuruluşlarında tarih ve saat detaylarıyla keşif çalışması yaptığına dikkat çekildi. dijital cihazlar üzerinden yaptığı araştırmada bu keşiflerin gerçek hayatında yaşadığı olaylarla birebir örtüştüğü vurgulandı.
Görüşte, sanık Yalçın’ın “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “genel güvenliği kasten tehlikeye atmak” suçlarından 21 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. kamu malına zarar vermek” ve “örgütsel faaliyetler çerçevesinde tehlikeli madde bulundurmak”. yapıldı.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı erteledi ve taraflara mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre tanıdı.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 21 Nisan günü saat 05.55 sıralarında İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi Hürriyet Mahallesi Cengiz Topel Caddesi ile Şakir Zümre Caddesi’nin kesiştiği noktada şiddetli patlama ihbarı yapıldığı belirtildi.
İddianamede “suçtan zarar görmüş” olarak yer alan adresin TÜGVA Gaziosmanpaşa Temsilciliği olduğu bildirilirken, patlamanın etkisiyle orta alanda bulunan klima ünitesinin Şakir’in üzerine yıkıldığı kaydedildi. Zümre Caddesi paramparça oldu ve çevresinde cam, demir ve siyah kumaş modüller bulundu.
İddianamede, olay yerini gösteren kamera kayıtlarına göre, prestijli görünüme sahip bir kadına benzeyen, yüzü örtülü ve çarşaflı olan zanlının Şakir Zümre Sokak’tan geldiği belirtildi. 05.40 sıralarında TÜGVA önünde 10 saniye bekledikten sonra olay yerine bir cisim bırakarak Cengiz Topel Caddesi üzerinden yola çıktı.
Yapılan ilk incelemede patlamaya neden olan cismin el yapımı, zaman ayarlı boru bombası olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Soruşturma kapsamında tutuklanan şüpheli Besra Yalçın’ın, Halkın Birleşik Devrimci Partisi çatısı altında bulunan TKEP/L (Türkiye Komünist İşçi Partisi/Leninist) terör örgütüne üye olduğu da vurgulandı. Hareket.
İddianamede, sanığın Halkalı Merkez Mahallesi Çamlık Parkı’nda kılık değiştirdikten sonra attığı kıyafetlere DNA analizi yapıldığı ve sonuçların eşleştirildiği belirtildi.
İddianamede, sanıktan alınan hafıza kartındaki belgede, “Burada düşman, eylem sonrası kişiyi bulmak için eylem öncesi ve eylem sonrası kayıtlara bakıyor” talimatının yazıldığı ve şu ifadelere işaret edildiği belirtildi: Sanığın bu talimata uyarak olay sonrasında kamera gözetiminden kaçmak için 4 farklı ilçede farklı toplu taşıma araçlarını kullandığı ortaya çıktı. .
İddianamede, sanığın “Bu nedenle eylemi gerçekleştirmeden önce arınma noktasına girip Veli olarak eylemi gerçekleştirmeliyiz” şeklindeki bu belgede yazılı talimatlara uyarak eylemi koyu renkli bir kıyafetle gerçekleştirdiği vurgulandı. çarşaf giydi, ardından 3 kez kıyafet değiştirdi ve organizasyon talimatlarını aynen uyguladı.
İddianamede, sanığın terör örgütü PKK’nın Kuzey Irak’taki kamplarında eğitim aldığı, kayıtlara göre Şırnak Habur Sınır Kapısı’ndan 2019 ve 2020 yıllarında toplam 6 yurt dışına çıkış kaydının bulunduğu belirtildi. Buna göre sanığın terör örgütlerinin kamplarında silah ve patlayıcılarla ilgili eğitim almış olabileceği değerlendirildi.
“Hedefler” başlıklı nota göre, iddianamede sanığın bazı belediye, kaymakamlık, emniyet, AK Parti ve MHP ilçe merkezleri ile lojman çevresinde güvenlik tedbirlerine ilişkin örgütün talimatı çerçevesinde keşif yaptığı belirtiliyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Binali Yıldırım’ın da boru bombası üretimiyle ilgili olduğu belirtildi. Notların bulunduğu belirtildi.
İddianamede, sanığın “Silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Tehlikeli madde bulundurmak” suçlarından 21 yıl 9 aydan 49 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. “örgütsel faaliyetler”, “kamu malına zarar vermek” ve “genel güvenliği kasten tehlikeye atmak”.