Hekimler Deprem Bölgesi Sağlık Sorunlarını Açıkladı!
Türk Tabipleri Birliği (TTB), TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri (ODSH) Şubesi ve sağlık emek-meslek kuruluşları tarafından oluşturulan Beyin Sarsıntısı Kriz Masası, deprem bölgesindeki sağlık sorunlarını açıkladı.
Deprem Bölgesi Sağlık Sorunları Devam Ediyor; Bağışıklama ve Aşılamada Organizasyonel Sorunlar Var
Sarsıntı Bültenleri 11. Sayıdaki Tablo; Kamu otoritesinin bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına rağmen hala önlem almadığı, sağlık kurumlarının depremden etkilenmemesi gereken binalara sahip olması gerektiği, sorumlular hakkında yasal sürecin takip edileceği, binaların değeri gibi konularda değerlendirmeler yapıldı. özellikle afet zamanlarında sağlık hizmetleri açısından birinci basamak ve ülkedeki birincil düzeyin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. . TTB internet sitesinde kamuoyuna sunulan bültende yer alan en dikkat çekici başlıklar şöyle: “Sağlık çalışanları ve vatandaşlar birinci basamakta önemli sıkıntılar yaşıyor. Bağışıklama ve aşılama konuları halen devam etmektedir. Bulaşıcı hastalıklara karşı herhangi bir önlem alınmamıştır. Tetanoz, kuduz ve çocukluk aşılarına ihtiyaç vardır. Bölgenin bazı yerlerinde uyuz gözlemlendi. Çadır kentler kurallara uygun kurulmadı. Bölgenin kırsal kesimlerinde elektriği ve suyu olmayan yerleşim birimleri bulunmaktadır. Burada temizlik ve barınma ihtiyacı devam etmektedir. Kronik hastalığı olan vatandaşlar ise tedavilerine devam edemiyor.”
Fincancı: Sağlık Çalışanları Sırayla Çalışmalı
Bölgede sağlık çalışanlarının nöbetleşe çalışmasının gerekliliği konusunda kamu otoritesinin sorumluluğunu hatırlatan Korur Fincancı, bölgeye atanan sağlık çalışanlarının örgütsüzlük nedeniyle yaşadıkları sorunlara değindi. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin deprem sonrası ortaya çıkan mekansal sorunlarına dikkat çeken Korur Fincancı, “Sağlık kurumlarının depremden etkilenmeyecek binalara sahip olması gerekiyor. Bunlara ruhsat verenlerin de, binaları denetleyenlerin de sorumlu olduğunu ve hukuki olarak bu konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha iletmek istiyorum.”
Aşılar Deprem Bölgesine Ulaştırılıyor Ama Türkiye’deki Aşı Faaliyetleri Zarar Görebilir!
TTB Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Lideri Dr. Emrah Kırmızılı, deprem bölgesindeki birinci basamak sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde boşa gittiğini belirterek, depremden etkilenen sağlık çalışanlarının yerine bölgede istekli hekimlerin görev almasının doğru olduğunu söyledi. Bölgedeki aşılama sorunlarına değinen Kırıklı, aşılama ihtiyacını karşılamak için ülke genelindeki aşıların bölgeye ulaştırıldığını ancak bu uygulamanın tüm ülkedeki aşılama çalışmalarını boşa çıkardığını sözlerine ekledi. Kırımlı, bölgede birinci basamak sağlık hizmetlerinin dört temel ihtiyacını vurgularken; Bunları bölgede yerinde hizmet verilmesi, alternatif çalışma koşulları oluşturulması, aile sağlığı merkezlerinin (ASM) yeniden canlandırılması ve aşı sorununun analiz edilmesi olarak sıraladı.
Temel İhtiyaçlar Hala Karşılanmadı
Bültene TTB AHEK Genel Sekreteri Dr. Sibel Uyan da katılarak koruyucu sağlık hizmetleri açısından bölgede yaşanan sorunları aktardı. Barınma, su, yemek, ısınma, tuvalet gibi temel ihtiyaçların hala karşılanmadığına dikkat çeken Uyan, merkezlerin ve köylerin yaşadığı sorunların farklılık gösterdiğini ve bu farklılıklar dikkate alınarak analizler üretilebileceğini söyledi. TTB Halk Sağlığı Şube Başkanı Dr. Gamze Varol da benzer sorunlara dikkat çekerek, bölgedeki sağlık çalışanlarının tükenme noktasına geldiğini belirtti. Düzenlemede yaşanan külfetler nedeniyle patronun sağlık hizmetlerindeki aksamanın devam ettiğini, bölgenin sağlık hizmetleri açısından dezavantajlı durumunun depremle birlikte derinleştiğini belirtti. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin bölge bazlı kurulması ve yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Varol, kesintiye uğrayan sığınma evlerine koruyucu ve çevre sağlığı hizmetleri de dahil olmak üzere ruh sağlığı hizmetleri de sunan birinci basamak hizmetlerinin örgütlenmesini önerdiklerini söyledi.
Bulaşıcı Hastalıklara Karşı Önlem Alınmadı
TTB Pratisyen Hekimler Şube Başkanı Dr. Derya Pekbayık da bölgede bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasına rağmen kamu otoritesinin henüz önlem almadığını söyledi. Pekbayık, sağlık hizmetleri açısından birinci basamağın değerinin özellikle afet zamanlarında ortaya çıktığını belirterek, ülkedeki birinci basamağın yeniden düzenlenmesi gerektiğine değindi. Göç bölgelerindeki gebe ve çocuk aşılarının takibinin önemine dikkat çeken Pekbayık, “Özellikle tetanoz aşılarına erişim sorunlarının çözülmesi gerekiyor” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Adıbelli, bölgede tetanoz aşılarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, bölgede bu konuya ilişkin sorunları analiz etmeye çalıştıklarını vurguladı. Saha transferleri bölümünde Aydın Şirin Adıyaman’dan TTB Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Gaziantep’ten Dr. Mehmet Yıldız; Dr. Ozan Dede Adanalıdır; Ahmet Suntur, Hatay’dan bilgi aktardı. (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)